De Noordersluis in IJmuiden zorgt ervoor dat schepen zich van de Noordzee naar het Noordzeekanaal kunnen verplaatsen. En andersom. Deze enorme sluis is wel 400 meter lang. Om te zorgen dat de Noordersluis goed blijft werken, moeten de sluisdeuren van deze enorme sluis een keer in de 4 jaar in onderhoud. Maar hoe krijg je een deur van 1,2 miljoen kilo – evenveel als 300 olifanten – in het droogdok?
In deze aflevering van #Hoedan?! bezoekt Bart de Noordersluis in IJmuiden. Door de Noordersluis varen schepen van de Noordzee naar het Noordzeekanaal. Het waterpeil van die twee verschilt, dus normaal kun je niet zomaar doorvaren. De sluis lost dit probleem op. Het schip vaart aan de ene kant de ‘klok’ van de sluis in. Deze ruimte in de sluis wordt afgesloten met enorme sluisdeuren. Bij de Noordersluis zijn dit vier deuren van wel 1,2 miljoen kilo per stuk! Daarna brengen we het waterpeil op dezelfde hoogte als aan de andere kant. Het schip kan nu doorvaren. Bart legt uit hoe zo’n sluisdeurenwissel werkt en brengt een bezoek aan het droogdok.
Abonneer je op ons kanaal en mis geen aflevering van #Hoedan?!
Zelf een leuk idee voor een aflevering van #Hoedan?! Laat het ons weten: socialmedia@rws.nl
https://www.facebook.com/Rijkswaterstaat/
https://www.instagram.com/rijkswaterstaat/
https://twitter.com/rijkswaterstaat
https://www.linkedin.com/company/rijkswaterstaat/
Tot de volgende aflevering van #Hoedan?!
#Hoedan?! is een serie van Rijkswaterstaat waarin Rijkswaterstaatreporter Bart het werk van Rijkswaterstaat onderzoekt én meemaakt.
Ik mag toch wel aannemen dat de meeste mensen die dit item aanklikken, wel weten hoe een sluis werkt?
Veel te kort, is zo interessant en mooi om te zien, kan er wel een uur naar kijken hoe het hele proces gaat
Wauw wat goed hoe jullie dit doen